Konfeksiyon sektörü kumaş, aksesuar üreticilerinden, konfeksiyon fabrikalarına ve perakendecilere kadar uzanan oldukça kompleks bir tedarik zincirine sahiptir. Ürünler perakendeciler kanalıyla tüm dünyadaki tüketicilere ulaştırılırlar. Hiçbir tüketicinin kalitesiz ve defolu ürünleri satın almayacağı açıktır. Bu nedenle alıcılar ve perakendeciler kalite beklentilerini karşılamayan ürünleri satın almayacaklardır. Kalitenin önemini bilen alıcılar bu durumdan kaçınmak için güçlü kalite kontrol sistemlerine sahiptirler.
Uluslararası tedarikçiler için kalite ilk sırada gelmektedir, üretimde kaliteyi göz ardı etmeleri imkansızdır.
Şimdi soru şu: “Kalite Kontrolün önemi nedir?”
Burada kalite kontrol sürecini konfeksiyon üreticilerinin bakış açısından inceleyeceğiz. Kalite kontrol operasyon anında, operasyonu yapan kişi tarafından yapılmalıdır. Bu kişi yapılan işleme bağlı olarak, operatör, işçi, şef, ütücü, paketçi veya denetçi olabilir. Kalite kontrolün üretim sürecini baştan sona kapsamadığı durumlarda aşağıdaki sorunlar karşımıza çıkmaktadır:
· Ürünlerin yüksek oranda geri çevrilmesi ve değiştirilmesi
· Tamir işlemleri için fazladan işgücü gereksinimi
· Marka değerinin zarar görmesi ve müşteri kayıpları
· Düşük motivasyonlu çalışanlar
· Fazla mesai gereksinimi
· Ürün teslimatında gecikmeler
· Ürün maliyetindeki artışlar
Alıcılar çok basit gibi görünen kalite hatalarından dolayı sevkiyatı geri çevirebilmektedirler. Bu durum özellikle küçük üreticilerin altından kalkamayacakları sorunları ortaya çıkartabilmektedir. Aslında, nedenlerin çok büyük bir kısmı başlangıçta yapılacak kontrollerde fark edilebilir ve alınacak önlemlerle ortadan kaldırılabilir. Ayrıca, kalite kontrol sürecinin tedarik zincirinin bütün halkalarında aynı derecede önemli olduğu unutulmamalıdır.
· Kalite kontrol ekibinin görevlerini kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
· Kumaş kontrollerini yapmak ve eğer yeterli uygunluğu sağlıyorsa kesim ve dikim işlemleri için onay vermek.
· Kesilen parçaların kesim kalitesini kontrol etmek ve şekil kontrolünü yapmak.
· Dikim operasyonlarını kontrol etmek, dikilen parçaların %100 kontrolünü yaparak kalitenin en son işleme kadar sürdürülmesini sağlamak.
· Yıkama ve finishing operasyonlarından sonra paketleme için kontrolleri yapmak.
· Bütün bu kontroller son kontrolde hata ile karşılaşılmaması, sevkiyatın geri çevrilmesi ve maliyetlerin yükselmemesi için gereklidir.
Comments